Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką
17:32
Ciasto z rabarberem jest bardzo kruche, z dodatkiem dżemu truskawkowego, choć inne bardziej kwaśne też będą doskonałe.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 185 g masła
- 3 duże żółtka
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 kg rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
Kruszonka:
- 185 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- cynamon
Wykonanie ciasta:
- Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło
i dokładnie posiekać. - Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować wałek, zawinąć w folię
i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. - Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celcjusza. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec
w piekarniku ok 20 minut. Ciasto powinno być lekko złociste, lekko wystudzić. - Rabarbar obrać, umyć i osuszyć. Pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok (około 2-3 minuty). Przełożyć rabarbar na durszlak
i odsączyć z nadmiaru soku. - Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym
i cynamonem. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać. - Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.
- Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Przestudzić
i posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z mojewypieki.com
SMACZNEGO :-)
0 komentarze