Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką

17:32

Ciasto z rabarberem jest bardzo kruche, z dodatkiem dżemu truskawkowego, choć inne bardziej kwaśne też będą doskonałe. 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 185 g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego


Kruszonka:

  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cynamon


Wykonanie ciasta:

  1. Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło
    i dokładnie posiekać.
  2. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować wałek, zawinąć w folię
    i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celcjusza. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec
    w piekarniku ok 20 minut. Ciasto powinno być lekko złociste, lekko wystudzić.
  4. Rabarbar obrać, umyć i osuszyć. Pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok (około 2-3 minuty). Przełożyć rabarbar na durszlak
    i odsączyć z nadmiaru soku.
  5. Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym
    i cynamonem. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.
  6. Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.
  7. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Przestudzić
    i posypać cukrem pudrem.



Przepis pochodzi z mojewypieki.com


SMACZNEGO :-)

You Might Also Like

0 komentarze

Facebook

Instagram

Łączna liczba wyświetleń