Makowiec na kruchym spodzie

18:37

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło posiekać z mąką, żółtkami, cukrem i proszkiem do pieczenia. Włożyć na 30 minut do lodówki. Potem 2/3 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podpiec około 20 minut. Resztę ciasta pozostawić do starcia na wierzchu.



Składniki na masę makową:

  • 500 g gotowej masy makowej
  • 200 g gotowego maku mielonego
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • cynamon
  • płatki migdałowe
  • olejek migdałowy


Pozostałe składniki:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 5 białek do ubicia piany (zostaną z ciasta)
  • szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • płatki migdałowe


Przygotowanie masy makowej:


Gotową masę makową wymieszać z gotowym makiem mielonym, uprzednio sparzonym na mleku z dodatkiem cukru, miodu i cynamonu (najlepiej dzień przed). Roztrzepać jedno jajko. Dodać je do masy makowej. Wsypać płatki migdałowe lub dowolne bakalie. Dodać olejek migdałowy.

Na podpieczone, wystudzone ciasto wyłożyć masę makową. Rozsmarować dżem porzeczkowy. Ubić pianę z białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a potem małymi partiami dodawać cukier puder. Dodać do ubitej piany płatki migdałowe. Pianę wyłożyć na dżem, a następnie zetrzeć resztę ciasta.

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza.

You Might Also Like

0 komentarze

Facebook

Instagram

Łączna liczba wyświetleń