Szarlotka sypana

15:43


Szarlotka sypana jest ciastem błyskawicznym. Robi się ją ekspresowo. Jest pyszna i znika bardzo szybko:) Jest to jedno z moich ulubionych ciast. Robiłam już ją wielokrotnie i za każdym razem smakuje wyśmienicie. Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga. Przepis od razu mnie zachwycił, przede wszystkim tym,  że nie potrzeba do jego wykonania miksera. 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 kg jabłek
  • 170 g zimnego masła z zamrażalnika

Potrzebna nam będzie tortownica o średnicy 23-24 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w misce i dzielimy na trzy części. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na spód tortownicy wysypujemy pierwszą część suchych składników, następnie wykładamy połowę jabłek, które oprószamy cynamonem. Kolejna warstwa to druga część suchych składników, potem jabłka oprószone cynamonem i ostatnia część suchych składników. Na to wszystko ścieramy na tarce o grubych oczkach zmrożone masło i rozprowadzamy je równomiernie. Pieczemy 60 minut. 




Wierzch jest rumiany i chrupiący. Szarlotka smakuje znakomicie zarówno na zimno jak i na ciepło.

Smacznego :)

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Jestem pierwsza:)Dziękuję za zaproszenie. Będę obserwować. A szarlotka wygląda pysznie. Będę musiała wypróbować przepis.CZekam na więcej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie :) Cieszę się, że się przepis spodobał. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. moje ulubione ciasto, mmmm :)

    OdpowiedzUsuń

Facebook

Instagram

Łączna liczba wyświetleń