Szarlotka sypana
15:43
Szarlotka sypana jest ciastem błyskawicznym. Robi się ją ekspresowo. Jest pyszna i znika bardzo szybko:) Jest to jedno z moich ulubionych ciast. Robiłam już ją wielokrotnie i za każdym razem smakuje wyśmienicie. Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga. Przepis od razu mnie zachwycił, przede wszystkim tym, że nie potrzeba do jego wykonania miksera.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy mannej
- 1 szklanka cukru
- 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 kg jabłek
- 170 g zimnego masła z zamrażalnika
Potrzebna nam będzie tortownica o średnicy 23-24 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w misce i dzielimy na trzy części. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na spód tortownicy wysypujemy pierwszą część suchych składników, następnie wykładamy połowę jabłek, które oprószamy cynamonem. Kolejna warstwa to druga część suchych składników, potem jabłka oprószone cynamonem i ostatnia część suchych składników. Na to wszystko ścieramy na tarce o grubych oczkach zmrożone masło i rozprowadzamy je równomiernie. Pieczemy 60 minut.
Wierzch jest rumiany i chrupiący. Szarlotka smakuje znakomicie zarówno na zimno jak i na ciepło.
Smacznego :)
6 komentarze
Jestem pierwsza:)Dziękuję za zaproszenie. Będę obserwować. A szarlotka wygląda pysznie. Będę musiała wypróbować przepis.CZekam na więcej.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie :) Cieszę się, że się przepis spodobał. Pozdrawiam :)
Usuńmoje ulubione ciasto, mmmm :)
OdpowiedzUsuńMoje również :-)
UsuńGdzie jesteś?
OdpowiedzUsuńWróciłam :)))
Usuń