Granola pomarańczowo - kokosowa
19:35Do przygotowania granoli pamarańczowo - kokosowej będziemy potrzebować:
2 1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka wiórek kokosowych
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki pestek słonecznika
szklanka poppingu z amarantusa
1/2 szklanki miodu
szczypta soli
2 łyżki oleju kokosowego
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
opcjonalnie orzechy nerkowca i suszona żurawina
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Płatki owsiane, popping, wiórki, pestki dyni i słonecznika, ewentualnie orzechy wsypujemy do miski. Wlewamy miód, olej i sok z pomarańczy. Dodajemy szczyptę soli. Wszystko mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie. Pieczemy 15-20 minut aż wszystkie składniki równomiernie się zezłocą. Podczas pieczenia należy przemieszać wszystko dwa razy.
Po upieczeniu można dodać suszoną żurawinę. Gdy granola ostygnie przełożyć ją do szczelnie zamkniętego słoja. Taka granola najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem.
Można zajadać :-)
0 komentarze