Rogaliki drożdżowe pełnoziarniste

20:13


Składniki 

  • 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g zimnego masła lub margaryny
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany
  • pół słoika marmolady wieloowocowej
  • mąka do podsypania

Lukier

  • jogurt grecki
  • cukier puder




1. Drożdże rozkruszamy w misce. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Muszą zrobić się płynne.

2. 1 jajko roztrzepujemy w miseczce. Będzie potrzebne do posmarowania ciastek przed pieczeniem.

3. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni Celcjusza.

4. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami, dodajemy sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże.

5. Zagniatamy ciasto do połączenia składników (nie odstawiamy ciasta do wyrośnięcia, wyrośnie w piekarniku)

6. Ciasto dzielimy na 6 lub 8 części. Każdą rozwałkowujemy na koło śr. ok 25 cm i kroimy na 6-8 trójkątów.

7. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijamy zaginając brzegi i formując kształt rogalików.

8. Układamy je luźno na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem.

9. Pieczemy ok. 10 minut do zrumienienia.

10. Gdy pierwsza partia się piecze, robimy kolejne rogaliki. Gdy wszystkie się upieką smarujemy je lukrem. Jogurt grecki ucieram z cukrem pudrem.



Przepis na rogaliki pochodzi z tej stronki.

Najlepiej aby marmelada była gęsta i nie nakładamy jej zbyt dużo.

You Might Also Like

0 komentarze

Facebook

Instagram

Łączna liczba wyświetleń