Sernik cytrynowy na biszkopcie
17:51Składniki na masę serową
- wiaderko sera homogenizowanego waniliowego
- 600 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 6 łyżek cukru pudru
Biszkopt
- 6 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z 1/2 cytryny
- 1/3 szklanki oleju
Polewa
Wykonanie
1. Ubić samą śmietanę.
2. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.
3. Ser zmiksować z cukrem, wymieszać z ledwo tężejącą galaretką.
4. Dodać na końcu ubitą śmietanę.
Wykonanie biszkoptu: Ubić białka, dodać cukier. Ubijać jeszcze chwilę. Dodać żółtka wymieszane z 1 łyżeczką proszku i sokiem z 1/2 cytryny. Dodać mąkę i mieszać łyżką powoli. Na końcu dodać 1/3 szklanki oleju. Piec 30-40 minut w temperaturze 180-190 stopni Celcjusza.
Rozkroić biszkopt. Wylać na niego masę serową. Przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch posmarować polewą, udekorować według uznania np. wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Pierwszą warstwę biszkoptu można również posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
0 komentarze