Muffiny czekoladowe

18:22

Do wykonania muffinków czekoladowych potrzebne będą:

  • 300 gramów mąki
  • 80 gramów kakao
  • łyżka proszki do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • ćwierć łyżeczki soli
  • 200 gramów drobnego cukru
  • 100 gramów roztopionego masła
  • 250 ml maślanki
  • 2 duże jaja
  • 150 gramów ciemnej czekolady posiekanej w drobną kostkę


Wykonanie


W jednej misie mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól, natomiast w drugiej cukier, roztopione masło, maślankę i jaja. Dodajemy składniki suche do mokrych i ponownie mieszamy, ale niezbyt długo, tylko do ujednolicenia. Na koniec dosypujemy 3/4 posiekanej czekolady i jeszcze raz mieszamy. Resztę czekolady zostawiamy do posypania.
Nakładamy do papilotek lub silikonowych foremek, posypujemy resztą czekolady i pieczemy 18-21 minut - papilotki, ok 50 minut - silikonowe foremki. 




Przepis na muffinki pochodzi z nakrachymspodzie.blogspot.com


Smacznego :-)))








You Might Also Like

0 komentarze

Facebook

Instagram

Łączna liczba wyświetleń