Muffiny czekoladowe
18:22Do wykonania muffinków czekoladowych potrzebne będą:
- 300 gramów mąki
- 80 gramów kakao
- łyżka proszki do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- ćwierć łyżeczki soli
- 200 gramów drobnego cukru
- 100 gramów roztopionego masła
- 250 ml maślanki
- 2 duże jaja
- 150 gramów ciemnej czekolady posiekanej w drobną kostkę
Wykonanie
W jednej misie mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól, natomiast w drugiej cukier, roztopione masło, maślankę i jaja. Dodajemy składniki suche do mokrych i ponownie mieszamy, ale niezbyt długo, tylko do ujednolicenia. Na koniec dosypujemy 3/4 posiekanej czekolady i jeszcze raz mieszamy. Resztę czekolady zostawiamy do posypania.
Nakładamy do papilotek lub silikonowych foremek, posypujemy resztą czekolady i pieczemy 18-21 minut - papilotki, ok 50 minut - silikonowe foremki.
Przepis na muffinki pochodzi z nakrachymspodzie.blogspot.com
Smacznego :-)))
0 komentarze