Szarlotka

17:46

Składniki na ciasto

3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
1 masło
2-3 duże łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo

1,5 kg jabłek
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
cynamon

Wykonanie

Wszystkie składniki razem posiekać na stolnicy. Dodać do tego 1 całe jajko i 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części i włożyć do lodówki najlepiej na noc.

1,5 kg jabłek zetrzeć na drobnej tarce, dodać cukier waniliowy, 1/2 szklanki cukru pudru, szczyptę cynamonu i podsmażyć 10-15 minut. Jabłka pozostawić na noc.

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Pierwszy placek przełożyć na blachę i nakłuć widelcem. Na to dodać mus jabłkowy i drugą część ciasta. Piec 45 min. w temperaturze 180 °C
Polać lukrem.




Lukier

2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki wody
sok z cytryny lub olejek


Smacznego :)


You Might Also Like

0 komentarze

Facebook

Instagram

Łączna liczba wyświetleń