Szarlotka
17:46Składniki na ciasto
3 szklanki mąki tortowej1 szklanka cukru pudru
1 masło
2-3 duże łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
1,5 kg jabłekcukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
cynamon
Wykonanie
Wszystkie składniki razem posiekać na stolnicy. Dodać do tego 1 całe jajko i 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części i włożyć do lodówki najlepiej na noc.1,5 kg jabłek zetrzeć na drobnej tarce, dodać cukier waniliowy, 1/2 szklanki cukru pudru, szczyptę cynamonu i podsmażyć 10-15 minut. Jabłka pozostawić na noc.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Pierwszy placek przełożyć na blachę i nakłuć widelcem. Na to dodać mus jabłkowy i drugą część ciasta. Piec 45 min. w temperaturze 180 °C
Polać lukrem.
Lukier
2 szklanki cukru pudru2-3 łyżki wody
sok z cytryny lub olejek
Smacznego :)
0 komentarze