Muffiny razowe z bananami i żurawiną
17:57Dzisiaj zapraszam na zdrowe muffiny razowe z bananami i suszoną żurawiną. Użyłam mąki orkiszowej. Do tego banany, żurawina i miód - zestaw idealny :-) Muffiny są pożywne i niezbyt słodkie. Przepis pochodzi ze strony Everyday cooking.
Składniki na 16 sztuk
szklanka płatków owsianych2 garście całych migdałów
szklanka mąki orkiszowej lub innej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
pół szklanki suszonej żurawiny
garść prażonych ziaren słonecznika
3 większe banany
2 jajka
6 łyżek oliwy
3 łyżki miodu gryczanego
8 łyżek jogurtu naturalnego
Muffiny przed pieczeniem :) |
Przygotowanie
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: płatki owsiane, mąkę, posiekane migdały (część zostawić do posypania po wierzchu), sodę, proszek do pieczenia, cynamon, ziarna słonecznika i żurawinę a w drugiej wszystkie mokre: puree bananowe, jajka, oliwę, miód i jogurt. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia się składników. Napełniamy foremki do 3/4 wysokości i posypujemy posiekanymi migdałami. Pieczemy 20-25 min. w temperaturze 170°C.
0 komentarze