Krem z czerwonej soczewicy i pomidorów
21:52Składniki
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 łodygi selera naciowego
3/4 szklanki soczewicy czerwonej
2 puszki pomidorów bez skórki
1/2 łyżeczki bazyli
1/2 łyżeczki oregano
sól, pieprz
oliwa
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Gdy cebula delikatnie się zeszkli dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojone w talarki. Smażymy przez 5 minut. Dodajemy pokrojonego selera, selera naciowego oraz zioła i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy soczewicę i zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy ok 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodajemy 2 puszki pomidorów i gotujemy przez kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie miksujemy. Gotowe :)
3 komentarze
Apetycznie wygląda. Muszę ruszyć na poszukiwanie czerwonej soczewicy. Buziaki:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam soczewicę :) Buziaki :)
UsuńZieloną już jadłam ale czerwonej jeszcze nie.
OdpowiedzUsuń