Ciasto "CHATKA PUCHATKA"

18:21

Składniki:

  • 24 herbatniki
  • 500 g sera do sernika o wysokiej zawartości tłuszczu (polecam Wam "Twój Smak" albo President)
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao (gorzkiego, bez cukru)
  • kilka kropel aromatu waniliowego / ekstraktu z wanilli
  • garść suszonej żurawiny/ dżem z czarnej porzeczki
  • wiórki kokosowe


Polewa:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao (gorzkiego, bez cukru)



Masło, cukier i mleko umieścić w rondelku i podgrzewać, aż masło się rozpuści. Dodać kakao, dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.

Ser utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym i masłem. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodać łyżkę kakao, a do drugiej ekstrakt z wanilii.

Z herbatników ułożyć na folii aluminiowej prostokąt (3x8). Na herbatniki wyłożyć ciemną masę, starając się nie przesuwać herbatników. Wyrównać. Przykryć jasną masą. Na środku jasnej masy ułożyć pasek z żurawin - po dwie obok siebie, wzdłuż całego prostokąta. Złożyć ciasto, delikatnie podnosząc brzegi folii i dociskając herbatniki do siebie, formując trójkątną chatkę.



 Polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Poczekać 10 minut, aż polewa lekko zastygnie, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na minimum 4h, a najlepiej na całą noc - herbatniki muszą zmięknąć.

Przepis zaczerpnięty z tego bloga.

You Might Also Like

0 komentarze

Facebook

Instagram

Łączna liczba wyświetleń