Ciasto "CHATKA PUCHATKA"
18:21Składniki:
- 24 herbatniki
- 500 g sera do sernika o wysokiej zawartości tłuszczu (polecam Wam "Twój Smak" albo President)
- 100 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżka kakao (gorzkiego, bez cukru)
- kilka kropel aromatu waniliowego / ekstraktu z wanilli
- garść suszonej żurawiny/ dżem z czarnej porzeczki
Polewa:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
Masło, cukier i mleko umieścić w rondelku i podgrzewać, aż masło się rozpuści. Dodać kakao, dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Ser utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym i masłem. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodać łyżkę kakao, a do drugiej ekstrakt z wanilii.
Z herbatników ułożyć na folii aluminiowej prostokąt (3x8). Na herbatniki wyłożyć ciemną masę, starając się nie przesuwać herbatników. Wyrównać. Przykryć jasną masą. Na środku jasnej masy ułożyć pasek z żurawin - po dwie obok siebie, wzdłuż całego prostokąta. Złożyć ciasto, delikatnie podnosząc brzegi folii i dociskając herbatniki do siebie, formując trójkątną chatkę.
Ser utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym i masłem. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodać łyżkę kakao, a do drugiej ekstrakt z wanilii.
Z herbatników ułożyć na folii aluminiowej prostokąt (3x8). Na herbatniki wyłożyć ciemną masę, starając się nie przesuwać herbatników. Wyrównać. Przykryć jasną masą. Na środku jasnej masy ułożyć pasek z żurawin - po dwie obok siebie, wzdłuż całego prostokąta. Złożyć ciasto, delikatnie podnosząc brzegi folii i dociskając herbatniki do siebie, formując trójkątną chatkę.
Polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Poczekać 10 minut, aż polewa lekko zastygnie, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na minimum 4h, a najlepiej na całą noc - herbatniki muszą zmięknąć.
Przepis zaczerpnięty z tego bloga.
0 komentarze