Porzeczkowiec z masą serową

17:30

Składniki na ciasto

  • 1/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao


Produkty zagotować i odstawić do wystudzenia.




Wykonanie ciasta

  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Dodawać po jednym żółtku ubijając. Dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Tak przygotowane ciasto połączyć z wystudzoną masą. Wszystkie produkty dobrze wymieszać. Ciasto ma konsystencję lejącą. Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec w temperaturze 170 °C przez 30 minut.

Masa serowa

  • 1 kostka masła
  • 3 kostki twarogu półtłustego
  • 3/4 szklanki cukru
  • zapach migdałowy

Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy twaróg, dalej ucieramy. Na końcu dodajemy zapach.

Polewa

  • 5 czubatych łyżek śmietany 18% 
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao

Ciasto przekroić. Rozsmarować część masy serowej. Potem dżem z czarnej porzeczki ( 1,5 słoika). Następnie drugą połowę ciasta. Pozostałą część masy serowej i pół słoika dżemu. Na wierzchu polać polewą kakaową i posypać płatkami migdałów.

You Might Also Like

0 komentarze

Facebook

Instagram

Łączna liczba wyświetleń