Ciasto marchewkowe
17:07Składniki na ciasto
- 2 jaja
- 200 g brązowego cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki) lub 2 drobno pokrojone jabłka lub starte na tarce
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i gałki muszkatałowej
Wykonanie
- Ubijam jajka do podwojenia objętości.
- Dodaje cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta.
- Wciąż ubijając dolewam olej. Do powstałej masy dodaję marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszam.
- Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Można zrobić polewę z kremowego serka lub posypać cukrem pudrem.
Polewa
- 400 g cukru pudru (można mniej)
- 100 g kremowego serka, np. Philadelphia
- 50 g masła
Mikserem ucieram serek wraz z masłem. Dodaję cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstawiam do lodówki, aby polewa lekko stężała.
Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga.
Ciasto smakuje wyśmienicie :-)
0 komentarze