Ciasto marchewkowe

17:07

Składniki na ciasto

  • 2 jaja
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki) lub 2 drobno pokrojone jabłka lub starte na tarce 
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i gałki muszkatałowej



Wykonanie

  1. Ubijam jajka do podwojenia objętości. 
  2. Dodaje cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. 
  3. Wciąż ubijając dolewam olej. Do powstałej masy dodaję marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszam.
  4. Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.


Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.

Można zrobić polewę z kremowego serka lub posypać cukrem pudrem.

Polewa 

  • 400 g cukru pudru (można mniej)
  • 100 g kremowego serka, np. Philadelphia
  • 50 g masła

Mikserem ucieram serek wraz z masłem. Dodaję cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstawiam do lodówki, aby polewa lekko stężała.

Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga.



Ciasto smakuje wyśmienicie :-)

You Might Also Like

0 komentarze

Facebook

Instagram

Łączna liczba wyświetleń