Zupa krem z buraków
18:00Wracam do Was z pyszną, gęstą zupą - kremem z buraków. Krem doprawiony świeżym imbirem oraz szczyptą ostrej papryczki smakuje wybornie. Jest gęsty, aromatyczny, mocno warzywny. Ma piękny buraczkowy kolor.
Składniki na krem (3-4 porcje)
500 g buraków (5 szt. średniej wielkości, u mnie ugotowane)
1 duży ziemniak
1 marchew
1 mała pietruszka
ząbek czosnku
1 cebula
2 cm świeżego imbiru
szczypta suszonej ostrej papryczki
1 liść laurowy
1l wody
sól, pieprz do smaku
oliwa
jogurt naturalny
opcjonalnie
sok z cytryny
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
Wykonanie
1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, cebulę w piórka a czosnek przeciskamy przez praskę.2. W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej parę minut cebulkę, dodajemy czosnek oraz pozostałe warzywa. Przesmażamy chwilę. Ja użyłam gotowanych buraków więc dodałam je na samym końcu. Doprawiamy solą.
3. Zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, który wyjmujemy przed blendowaniem. Gotujemy do miękkości warzyw ok 20 min.
4. Pod koniec gotowania dodajemy ostrą papryczkę, starty na drobnej tarce kawałek świeżego imbiru, oraz pieprz.
5. Zupę krem studzimy i blendujemy na gęsty krem.
Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego lub skrapiamy dobrą oliwą.
Smacznego :)
3 komentarze
Wygląda wybornie!
OdpowiedzUsuńWygląda wybornie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuń