Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

18:00



Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować przepis na domowy chleb na zakwasie. Chleb orkiszowo-żytni jest bardzo smaczny, pożywny i długo świeży. Pieczenie chleba nie wymaga dużego wysiłku. Lubię go za smak i walory zdrowotne.


Składniki na chleb

0,5 kg mąki orkiszowej razowej
0,75 kg mąki żytniej razowej
1 litr letniej przegotowanej wody
1 łyżka soli
zakwas - u mnie ok 6 łyżek
dodatki czyli to co lubimy: sezam, siemie lniane, słonecznik, czarnuszka, orzechy...

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę żytnią, mąkę orkiszową oraz zakwas. Zakwas musi być aktywny tzn. posiadać widoczne pęcherzyki powietrza. Dodajemy letnią wodę, ulubione dodatki, sól. Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub za pomocą miksera z hakiem. Wyrabiamy ok. 15 minut, po czym zostawiamy ciasto w misce do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką. Po co najmniej godzinie jeśli ciasto podwoiło objętość przekładamy je do 2 keksówek do 2/3 wysokości. Przykrywamy. Ja zostawiam ciasto w taki sposób całą noc. Powinno wyrosnąć po brzegi.

Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni z funkcją góra-dół. W takiej temperaturze pieczemy chleb 15 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy  przez 1 godzinę 15 minut.

Dokarmianie zakwasu

Zakwas wyjmuję z lodówki parę godzin przed pieczeniem aby nabrał temperatury pokojowej. Po upływie co najmniej godziny dodaję do niego taką samą ilość mąki i letniej wody, mieszam. Przykrywam wieczkiem niezbyt szczelnie. Pozostawiam na blacie. Zakwas zaczyna pracować. Po 2-3 godzinach lub dłużej zwiększa objętość i jest gotowy do użycia. Po odebraniu odpowiedniej porcji zakwasu, resztę wstawiam do lodówki.





Moje spostrzeżenia

Papier smaruje oliwą, aby łatwiej odchodził od upieczonego chleba.
Ciasto przed pieczeniem zwilżam wodą. Skórka chleba będzie wtedy chrupiąca.
Ciasto do wyrośnięcia pozostawiam na noc na blacie.



You Might Also Like

2 komentarze

Facebook

Instagram

Łączna liczba wyświetleń