Sałatka z quinoa z pomidorami i ogórkiem
08:00
Sałatka z quinoa to prosty sposób na zdrowy posiłek. Quinoa ma lekko orzechowy smak. Bogata jest w białko, zdrowe kwasy tłuszczowe, zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Należy do "superfoods".
Składniki
1 szklanka quinoa (komosy ryżowej)2 szklanki wody
2 szt. świeżych pomidorów
4 szt. mniejszych ogórków
20 listków mięty
Dressing
2 ząbki czosnku1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Jak ugotować quinoa
Komosę należy wypłukać pod zimną, bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Ziarna komosy zawierają saponiny, dlatego trzeba ją przepłukiwać przed ugotowaniem. Komosę odcedzamy, przekładamy do rondelka, zalewamy 2 szklankami wody. Solimy. Doprowadzamy do wrzenia. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Komosa powinna wchłonąć całą wodę. Pod koniec gotowania pojawią się charakterystyczne "sprężynki". Po kwadransie wyłączamy ogień. Mieszamy i pozostawiamy jeszcze przez 5 minut pod przykryciem.
Przygotowanie sałatki
Do przestudzonej komosy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i ogórki, posiekane listki mięty, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny oraz 3 łyżki oliwy. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
0 komentarze