Ciasto jaglane

22:29

Ciasto jaglane to mój pierwszy przepis na bazie kaszy jaglanej i zdecydowanie to ciasto jest moim faworytem :)


Składniki

180 g kaszy jaglanej
300 ml wody
100 g cukru
2 jajka
1 jabłko
90 ml mleka
10 ml oleju
1 łyżeczka sody
100 g suszonych daktyli i rodzynek
sól


Przygotowanie

1. Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem.
2. Zalewamy ją 300 ml wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy aż kasza wchłonie cały płyn.
3. Przestudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy do niej mleko, olej, cukier, sodę, jajka. Miksujemy wszystko blenderem na gładką masę.
4. Do ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach jabłko, dodajemy bakalie i przekładamy do formy - forma tortowa 23 cm.
5. Pieczemy około godziny w 180 stopniach C.


Przepis pochodzi z książki Pauliny Stępień  Mała Wielka Uczta




You Might Also Like

0 komentarze

Facebook

Instagram

Łączna liczba wyświetleń