Pasztet z czerwonej soczewicy
18:23
Ten pasztet jest po prostu pyszny :)
Idealny do kanapek, można go też jeść na ciepło.
Jest lekki i pożywny, pełen przypraw.
Zachęcam do wypróbowania.
Składniki
1 szklanka czerwonej soczewicy
ugotowane warzywa: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 goździki
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatałowej
1 łyżka masła
3 jajka
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Wykonanie pasztetu
1. Ugotowane warzywa blendujemy.
2. Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie. Zalewamy dwoma szklankami wrzątku, solimy i gotujemy 15 minut.
3. Na patelni rozgrzewamy 6-7 łyżek oliwy, aby pasztet nie był suchy. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy ugotowaną i odsączoną z wody soczewicę. Całość podsmażamy ok. 5 minut.
4. Przygotowujemy przyprawy: w moździerzu rozcieramy goździki, kolendrę i kmin rzymski. Dodajemy curry, słodką paprykę, gałkę oraz imbir. Wszystkie przyprawy wsypujemy do warzyw i mieszamy. Przyprawiamy dość porządnie solą i pieprzem. Pasztet po upieczeniu jest delikatniejszy.
5. Zdejmujemy warzywa z ognia, dodajemy łyżkę masła i mieszamy aż całe się rozpuści. Studzimy. Dodajemy po 1 jajku i szybko mieszamy.
6. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Pieczemy ok. 50 minut w 190 stopniach Cejsjusza.
Przepis pochodzi ze strony www.poezja-smaku.pl
0 komentarze