Ciasteczka owsiane
22:06
Dzisiaj przepis na rewelacyjne ciasteczka owsiane. Bardzo szybki i prosty sposób na małe co nieco. Ciasteczka należy układać w większych odstępach. Dodałam pół szklanki cukru trzcinowego choć w oryginalnym przepisie była szklanka cukru białego i 1/4 szklanki cukru ciemnego. Ilość cukru w tym przepisie to kwestia bardzo indywidualna. Do ciasteczek można dodać różne dodatki jak suszona żurawina, orzechy, wiórki kokosowe, migdały czy gorzką czekoladę. Ja wybrałam sezam i dorzuciłam jeszcze troszkę poppingu. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Składniki
200 g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 duże jajko
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki z pełnego przemiału
3/4 szklanki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2.5 szklanki płatków owsianych najlepiej górskich
6 łyżek poppingu
3 łyżki sezamu
Wykonanie
Masło i cukier utrzeć do uzyskania puszystej masy.
Dodać jajko. Zmiksować.
Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczyć łyżką. Układać na blaszce w większych odstępach.
Piec 14-17 minut.
0 komentarze